Балық жеудің балаға пайдасы/ Полезные свойства рыбы
Балық – көптеген адамдардың ең сүйікті тағамдарының бірі. Адамдар өзен, теңіз және мұхит, сондай-ақ, ақ және қызыл, майлы және майлы емес балықтарды, яғни әркім әртүрлі балықтарды жақсы көреді.
Адамдар оны кез келген түрінде жей береді. Және ол қайнатылған, қуырылған, буланған немесе көмбештелген, тұздалған, маринадталған, ысталған, тіпті шикі балық болсын, өзінің ерекше дәміне байланысты кез-келген адамның көңілінен шығып, тәбетін ашады.
Ет тұтынатындарға қарағанда балық жейтіндер көп. Өйткені тіпті, ет жемейтін кейбір адамдар балықтың артықшылығы оның етінің құрамында екенін біле отырып, балық жейді. Оның құрамында A, D, E дәрумендері мен кальций, йод, темір, магний, фосфор, селен, мырыш бар.
Тауық еті секілді балықтың құрамында да адам ағзасы жақсы сіңіретін өте жоғары, сапалы ақуыз бар. Ол, өз кезегінде, ағзаға қажетті барлық аминқышқылдары қамтиды.
Балықтың пайдасы:
- ағза жоғары сапалы ақуызға қанығады;
- қан ұю функциясы қалыпқа келеді;
- қандағы холестеринді төмендетеді;
- қалқанша безінің функциясының қалыпқа келтіріп және оның ауруларының алдын алады;
- көру қабілетін жақсартады;
- жүйке жүйесін қалыпқа келтіріп, жадты, ұйқыны жақсартады және тітіркенуді азайтады;
- өмір сүру ұзақтығын арттырады;
- тері, шаш, тырнақ, сүйек пен тістің жағдайын жақсартады;
- зат алмасуды қалыпқа келтіреді;
- жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алуға және жүрек-қан тамырлар жүйесін нығайтуға ықпал етеді.
- сондай-ақ, балық жегеннен артық салмақ қосылмайды. Тіпті майлы балықтың өзі құрамындағы майлы қышқылдарының арқасында салмақ қосуға ықпал етпейді және оны тұтыну арқылы артық салмақтан арылуға болады. Сол себептен де, диетологтар салмақ тастағысы келетіндерге көмбештелген немесе суға пісірілген балық жеуді ұсынады.
Насколько рыба полезна и питательна для детского организма? Рыбный продукт очень полезен для детского организма.
Рыба – продукт с высоким содержанием аминокислот и микроэлементов. Давать подобную еду детям рекомендуют, как педиатры, так и диетологи. Полезность рыбы зависит от многих факторов. Степень ее питательности зависит от времени улова и сезона, водоемов и кормов, которыми ее кормили.
Рыба — богатый источник витаминов и минералов, например кальция, йода, фосфора, калия и селена, необходимых для здоровой работы организма. Кроме того, рыбий жир содержит много омеги-3.
Какие полезные вещества содержатся в рыбе
Витамин А | Поддерживает иммунную систему, улучшает сумеречное зрение и обеспечивает здоровье кожи и слизистых оболочек |
Витамины группы В — в рыбе особенно много B₃, B₆, B₁₂ | Помогают усваивать пищу, сохранить здоровье нервной системы и кожи, участвуют в синтезе гемоглобина — белка, который переносит кислород в крови |
Витамин D | Необходим для поддержания здоровья костей, зубов и мышц |
Фосфор | Тоже участвует в поддержании здоровья костей и зубов, а также помогает высвобождать энергию из пищи |
Йод | Входит в состав гормонов щитовидной железы, ответственных за поддержание здоровья клеток и скорость метаболизма |
Калий | Участвует в водно-солевом обмене, помогает поддерживать баланс жидкости в организме, участвует в работе сердечной мышцы |
Селен | Необходим для здоровья иммунной и репродуктивной систем |